Tiloja & tunnelmia

Tulevan vuoden tunnelmia

17.11.2017

Vuoden lähetessä loppuaan katse kääntyy tulevaan: mitä sisustustunnelmia meille ensi vuodeksi tarjotaan?

Värien ja pehmeiden muotojen voittokulku jatkuu. Luonnonmateriaalit ja luonnosta poimitut, murretut sävyt saattavat sisätiloihin levollisen, ulkomaailman hälyistä etäännyttävän mielenmaiseman. Kontrasteja ei silti pidä pelätä, ne tuovat tilaan mielenkiintoa. Valkoiset kalusteet nousevat hienosti esiin reilusti sävytetyistä seinäpinnoista. Vastaavasti syvän tummanharmaat, -ruskeat tai -siniset väripinnat terästävät upeasti vaalean beigeä yleisväritystä.

Kuvat Mikkelin asuntomessuilta

Lisää hienostunutta hehkua sisustukseen saa metallisilla, kuparin, ruosteen ja kromin ryydittämillä yksityiskohdilla, ylellisillä luonnonkivipinnoilla sekä runsailla, pörröisillä ja sametinpehmeillä tekstiileillä. Boheemi ylellisyys maustaa sulassa sovussa yksinkertaista, skandinaavista muotokieltä ja yksilöllisiä kirpparilöytöjä. Silti vähemmän on yhä enemmän, sillä ekologisesti ja eettisesti se on aina parempi vaihtoehto.

Kuvat Tikkurila - Minerals

Tikkurilan kokoama vuoden 2018 sisustusväripaletti hehkuu huikean kauniita Minerals-sävyjä. Sävyjen valintaperusteista ja erilaisista käyttötavoista sisätiloissa voit lukea inspiroivasta Color Now -sisustuslehdestä, jonka voit tilata maksutta Tikkurilan nettisivuilta.

Lämmin vaaleanharmaa Piazza, hieman ruskeampi Ajopuu ja lämminvalkea Merino ovat erinomaisia kodin yleisten tilojen seinävärejä. Kauniisti murretut vihreä Serpentiini, sinertävä Salaisuus ja oljenkeltainen Himmeli miellyttävät värikkäämpiä seiniä rakastavia. Tummanpuhuvat Punajuuri, Mustekynä ja Takorauta ovat hyviä efektivärejä. Ja mitä lämpöä tilaan tuovatkaan Ruukku, Rooibos ja Etruski – talvi on näistä väreistä kaukana!

Yksityiskohtien väreillä on suhteellisen helppo leikitellä, mutta juuri sitä ”oikeaa” harmaata, harmaanbeigeä tai beigeä seinäväriä kysytään sisustajalta usein. Tähän on vain yksi vastaus: kuhunkin tilaan löytyy sopiva ja asujalle varmasti mieluinen sävy koemaalamalla suurehko levynkappale ja tutkailemalla sävyä huoneen eri seinillä, vuorokauden eri aikoina. Sisustaja auttaa karsimalla lukemattomista sävyistä ja valoisuusasteista pari kolme vaihtoehtoa, joilla on hyvä mennä eteenpäin. Tikkurilasta voi myös tilata A4-kokoisia värimalleja, jotka helpottavat valintaa.

Esimerkiksi edellä mainittu ja yläkuvan seinissä käytetty Y487 Piazza on hyvä valinta. Se on suhteellisen vaalea ja siten valoisuutta lisäävä sävy, kauniisti murrettu lämmin harmaa, joka istuu hyvin monien muiden tilaan tulevien värien kanssa.

Toinen hyvä greigesävy on yläkuvan takkaseinän H487 Hohkakivi. Siinä on vähemmän harmaataittoa kuin Y487:ssä, joten se on olemukseltaan hieman pehmeämpi varsinkin iltaisin ja lämpimänsävyisessä led-valaistuksessa nähtynä.

Joskus seiniin kaivataan kylmempää harmaata, esimerkiksi silloin, kun halutaan heijastaa televisiokuva suoraan tykillä seinään. Valkokankaana toimivalle seinälle hyvä sävy on H499 tai astetta tummempi K499 Graniitti. Monet pitävät saman sarjan tummanpuhuvaa N499 Basalttia loistavana tunnelmaa tuovana tehostevärinä makuu- tai takkahuoneessa tai yhdellä keittiön seinistä.

Kuva Tikkurila – Vuoden väri N405 Ruukku

Mutta vuoteen 2018 mennään siis lämpimämmissä tunnelmissa. Jos vuoden väri N405 Ruukku tuntuu seinälle vedettynä liian päällekäyvältä, kannattaa tuota mausteista sävyä kokeilla ainakin pienemmissä sisustuksen yksityiskohdissa. Viherkasveille perinteiset punasaviruukut, tekstiileihin ja kynttilöihin tiilenpunaa ja lattialle suuri punaruskea matto – niillä on hyvä lähteä vaikka jo kohti joulua.

Lämpimin terveisin, TeDekon Teija


Iloa ja energiaa syksyysi!

14.10.2017

TeDeko on virkistäytymässä syyslomalla 19. - 22.10.

Elämme taas sitä vuodenaikaa, jolloin pitää ammentaa ja varastoida kaikki mahdollinen energia, mitä luonto meille tarjoaa. Tänä vuonna ruska on ollut täällä etelässäkin mahdottoman upea. John Calvinin sanoin: ”Tässä maailmassa ei ole ainuttakaan ruohonkortta tai väriä, jonka tarkoitus ei olisi tuottaa meille iloa!”

Katsohan ympärillesi sillä silmällä - nauti, lepää ja anna sielun virkistyä. Iloa ja energiaa syksyysi!


Sisustuksen viisi E:tä

20.9.2017

Sisustus tai sisustustuote on onnistunut, kun se täyttää viiden E:n määritelmän eli on esteettinen, ekologinen, eettinen, ergonominen ja esteetön. Esteettisiä, visuaalista mielihyvää tuottavia esineitä maailmamme on jo pullollaan. Onneksi myös nuo muut arvot ovat saaneet vahvan jalansijan ainakin kotimaisessa muotoilussa ja tuotannossa. Kuluttajatkin osaavat jo vaatia sekä itseltään että suosimiltaan yrityksiltä ekotekoja ja vastuullisia valintoja.

Viime viikolla Habitaressa sisustustoimittajat valitsivat vuoden 2017 parhaat uudet tuotteet. Palkintoperusteissa korostuivat joustavuus, kestävyys ja viimeistelty muotoilu, jonka ansiosta tuotteet ovat pitkäikäisiä ja ekologisia, huomisenkin kotiin sopivia valintoja. Hyviä tuotteita minustakin ☺.

Puu on materiaali, josta saa erinomaisen kauniita, monessa mielessä toimivia ja ekologisia tuotteita, mutta jonka voi myös huonoilla pintakäsittelyillä tai myrkyllisillä liimoilla helposti pilata. Timberwise on kotimainen, laadukkaiden formaldehydivapaiden lankkuparkettien valmistaja, jonka tuotteilla on Avainlipun lisäksi Suomen allergia- ja astmaliiton Allergiatunnus. Habitaressa esitellyt Timberwisen uutuudet K2 designparketit ja -seinät sekä Twice-kalusteet ovat tervetulleita innovaatioita ekologisen puunjalostuksen saralla.

Messuilla näki myös huiman kaunista 3D-puuntyöstötekniikkaa. Jukola Industries valmistaa mittatilauksesta erilaisia puuelementtejä sisä- ja ulkopintojen verhoiluun sekä akustointitarkoituksiin.

Puuta ja kartonkia on helppo kierrättää, mutta myös uusia muovinkierrätystapoja on syytä kehittää, koska muovista tuskin pääsemme kovin pian eroon. Suomalainen Durat-komposiittimateriaali on 100%:sti kierrätettävissä uusiksi tuotteiksi. Massasta voi valaa monenlaisia ja -värisiä tasoja, altaita ja elementtejä lähinnä kalusteteollisuuden tarpeisiin. Yläkuvan penkissä kansi on duratia ja jalat polttomaalattua metallia.

Sisustusarkkitehti ja muotoilija Tapio Anttila on sanonut: "Kotiin tarvitaan huonekaluja ja valaisimia, jotka kestävät elämää. Hyvät esineet ovat simppeleitä ja laadukkaita. Mutta niissä pitää olla myös jotain toiminnallisesti uutta. Kekseliäät kalusteet auttavat arkea rullaamaan." Voiko tuon enää paremmin sanoa? Palkitulla #Kimppakämppä-osastolla esittäytyivät Plusliving-arkkitehtien ja Tapio Anttila Collectionin lisäksi myös Innoluxin valaisimet ja VM-Carpetin matot

Väestön ikääntyessä tarvittaisiin paljon uusia esteettisiä, ergonomisia ja esteettömiä sisustusratkaisuja. Miksi esimerkiksi sisäkäyttöön tarkoitetut rollaattorit ovat niin rumia kuin ne ovat? Mikseivät ne voisi olla yläkuvan kaltaisia, sieviä ja tarkoituksenmukaisia kävelytuen sisältäviä säilytinkalusteita? Signals-trendinäyttelyn koonnut Susanna Björklund kiinnitti Age less –osastollaan ansaittua huomiota tähän epäkohtaan. Ikäihmiset eivät halua asua loppuelämäänsä kliinisessä, apuvälineiden täyttämässä eriössä vaan kodinomaisessa, kauniissa ympäristössä. Nyt muotoilijat töihin! Me kaikki olemme vanhoja joku kaunis päivä.

Piensisustuksen puolella ihastutti minulle uusi tuttavuus Miiko Design. Hirvennahkaiset, lampaanvillaiset, kartonkiset ja koivuvaneriset, Suomessa valmistetut tuotteet ovat oivallisia lahjoja esimerkiksi ulkomaisille ystäville ja miksei itsellekin. Ainakin 4 E:tä löysin näistä viehkoista tuotteista ☺.

Samaten kivoja uusia tuotteita ovat Andbrosin kartongista laserleikatut vekkivalaisimet. Kierrätysmateriaali, paikallistuotanto ja pieneen tilaan menevä pakkaus minimaalisine kuljetuskustannuksineen tekevät tuotteesta erittäin kannatettavan. Koko messuosasto oli itse asiassa sellainen ekologisuuden mestariteos, jota harvoin näkee. Peukku!

Suomalaisen työn liiton KOTI-osastolta löytyi kekseliäitä, kotimaisia lasten kalusteita. LumoKidsin tuotekehittelyssä on asiantuntijana käytetty omia lapsia. Veikkaan, että moni muukin pieni ihminen pitää kovasti esimerkiksi tästä tähtitaivaskattoisesta sängystä, jonka voi halutessaan kääntää ympäri, jolloin siitä tulee parvisänky. Kauniisti muotoiltua arjen toiminnallisuutta! Kuvassa taustalla metsänhenkisiä Vallilan uutuuskankaita.

Suomessa on monta hienoa tekstiilialan yritystä, jotka omaavat Design from Finland –tuotemerkin. Merkkihän tarkoittaa, että tuotteiden muotoilu ja valmistusmenetelmät on suunniteltu Suomessa, mutta tuotteet on valmistettu jossain muualla. Muotoilun työllistämisarvo on sinällään merkittävä, mutta sen lisäksi kannattaa tutkia, miten vastuullisesti yritys huolehtii valmistavien käsiparien työoloista. Hyvänä esimerkkinä toimivat Luhta Home -tuotteet. Niiden nettisivujen takaa löytyy täysin vapaaehtoinen selvitys vastuullisuusohjelmasta, johon koko Luhta-konserni on sitoutunut.

Yksi sisustustoimittajien vuoden valinnoista oli Sera Helsingin käsinkudottu villamatto. Seran tuotteissa yhdistyy kaunis käsityötaito, luonnonmateriaalin hienot ominaisuudet ja muotoilijakaksikon huikean eettinen, henkilökohtainen ratkaisu työllistää etiopialaisia kanssasisaria. Sera Helsingin tarina kannattaa lukea!


Mikkelin mieleenjäävät messut

14.8.2017

Sunnuntaina päättyneet Mikkelin asuntomessut olivat minun, ja monen muunkin, mielestä parhaat aikoihin. Suorastaan rakastuin alueeseen ja sen taloihin, niistä avautuviin näkymiin, luonnon muotoja hyödyntäviin puistoihin ja messujen koko infraan. Kaikki pienimmätkin kävijät, jopa alueen alkuperäiset asukkaat eli liito-oravat ja viitasammakot, oli otettu huomioon.

Asumisen problematiikkaa ja kehittämistä käsittelevät keskustelut olivat mielenkiintoinen lisä asuntomessujen ohjelmaan. Tulevaisuuden älykoteja ennakoivat innovaatiot ja niiden esittelyt olivat myös herätteleviä. Mihin olemmekaan menossa? Kodin uusista älyratkaisuista hauskimmat sovellukset voit lukea täältä. Vaikka harvalla on mahdollisuus asua Mikkelin malliin, tai edes sinnepäinkään, pieni eskapismi on aina virkistävää!

Erittäin kunnianhimoinen, uutta puurakentamista testaava Honkatalojen Wave oli messujen vetonaula ja kiistatta talojen kuningas. Virtaviivaiset kaaret jatkuivat sisätiloissa ja runsaat lasipinnat laskivat luonnon äärettömän kauneuden sisälle asti.

Kuva: meilläkotona.fi

Erilaisia puupintoja oli käytetty sisätiloissa runsaasti ja luovasti. Yleisvaikutelma oli silti todella kaukana ”mökkimäisestä”. Myös tilajako avoimine näkymineen tilasta toiseen oli hyvin jäsennelty. Rohkeudessaan todella hieno rakennus, nostan hattua niin sisustajille kuin rakentajillekin. Toivottavasti rakennuksella tulee olemaan pitkä elinkaari, eikä jää vain hetken huumaksi.

Kuva: minunloft.fi

Toinen mielenkiintoinen talo oli MinunVALO. Sitä suunniteltaessa pyrittiin irti kaikesta orgaanisesta aineksesta, joka yleensä aiheuttaa rakennuksille home- ja sisäilmaongelmia. Talo on kokonaan teräsrunkoinen ja sisustuksessakin on vältelty puurakenteita. Loft-henkiset sisätilat ja koko konsepti oli raikkaudessaan yllättävä, kun ensivaikutelma talosta oli vähän tylsää puunväristä lautaseinää, Siperian lehtikuusta tosin. Hyvinkään asuntomessujen 2013 Talo Maja tuli mieleeni, hyvin saman oloiset rakennukset.

Kolmas, voi niin kaunis talo, oli useissa lehdissäkin ylistetty Kannustalon Harmaja Saimaa. Tummapintainen kaunotar käänsi selkänsä tielle ja avasi silmänsä ja sylinsä Saimaalle. Messujen kuningatar.

Kuva: kannustalo.fi

Harmajan sisustus on lahjakkaiden ammattilaisten Kirsi Valantin ja Susanna Venton taattua käden jälkeä. Pehmeän harmoniset värit, äänimaisemaa hienosti akustoivat väre-paneelit, innovatiivinen kiintokalustesuunnittelu sekä kaikkinainen tilan käyttö ja ilmavuus muodostavat kokonaisuuden, johon ei voi olla ihastumatta.

Kuva: meilläkotona.fi

Neljäs talo, johon ihastuin, oli Villa Saimaanhelmi, messujen vaalea kaunotar. Vaaleudestaan huolimatta talon tunnelma ei ollut lainkaan kylmä tai steriili. Vaaleat hirsipinnat, saarniviiluiset kaapistot ja sisälle tulviva valo antoivat tilaan omat, hienot sävynsä. Talo oli kuin passepartout–kehys luonnon alati vaihtuville taideteoksille. Kauneutensa lisäksi talo sisälsi ällistyttävän paljon uusinta älytekniikkaa.

Monesta talosta puuttuva, mutta täällä ilahduttava yksityiskohta löytyi keittiökaapiston nurkan takaa: pelkästään kierrätykselle varattu kokonainen kaapisto ulko-oven läheisyydessä. Mahtavaa!

Kuva: designtalo.fi/pala

Viides, erityisesti mieleen jäänyt talo ansaitsee maininnan paitsi sisustuksen visuaalisuudesta myös toiminnallisesta konseptistaan. Design-Talon Pala on modulaarinen valmistalo, jota voi muokata ja jatkaa niin elämäntilanteen kuin tonttimuodon mukaan. Varmasti tervetullut uutuus ahtaaseen kaupunkirakentamiseen.

Kuva: keittiömaailma.fi

Ulkoa pelkistetyn moderni Pala oli sisältä huikean mustanpuhuva. Tyylikäs veto sisustajalta käyttää mustaa oikein isolla pensselillä skandinaavisen valko-musta-vaaleapuu -sisustamisen keskellä. A la Carten keittiö oli vakuuttava kokonaisuus marmorikuvioisine välitilalaattoineen. Mustat vaatekaappien ovet tuovat särmää makuu- ja työhuoneisiin. On hyvä huomata, että mustien pintojen talossa led-valoa tarvitaan erityisen runsaasti.

Messutalojen keittiöissä näkyi monta ns. aamiaiskaappia. Se on noin metrin levyinen, pistorasiallinen kaappiyksikkö, jonka korkeat ovet saa ujutettua päätyjen sisään piiloon. Muodostuvaan avotilaan voi sijoittaa kaikki pienkojeet, astiat ja kuivaelintarvikkeet, mitä aamukiireessä tarvitaan. Tehokkaimmin homma toimii, jos kaapin saa sijoitettua ruokapöydän läheisyyteen, kuten yläkuvassa. Harmillisen monessa keittiössä se oli ison saarekkeen takana.

Saunat ja kylpytilat olivat lähes poikkeuksetta joko isoilla tummilla laatoilla ja hirsipaneeleilla sisustettuja tai vaalean viehkeitä valkovahattuja lauteita myöten. Yleisesti ottaen kylpytilat olivat sävyiltään ja materiaalivalinnoiltaan hyvin maanläheisiä, mikä on ympäristö huomioiden aika ymmärrettävää.

Runsas valkoisten, mustien ja etenkin lasisten pintojen määrä sai miettimään, kuka nämä kaikki oikein siivoaa, pyyhkii ja puhdistaa. Sormenjäljet, pöly ja roiskeet ovat asuinkumppaneita talossa kuin talossa, siinä kalleimmassakin. Itsestään puhdistuvia nanopintaisia ikkunoita on, mutta ne toimivat sateen myötävaikutuksella. Entä ne huikeat näkymät mahdollistavat sisälasitukset? Ehkä messualue työllistää jatkossa yhden kokopäiväisen ikkunanpesijän, hyvä homma sekin.

Kaiken kaikkiaan hienot messut!


Kukkien ja juhlan aika!

31.5.2017

Kuva: Pixabay.com

Kesän korvalla alkaa juhlien aika. Sylintäydeltä kukkia ja onnittelut kaikille opinnoistaan valmistuville ja muillekin perhejuhlia viettäville. Myös kaikille omat tavoitteensa saavuttaneille tai elämäänsä muuten juhliville sanoisin: Hienoa, sinä teit sen!

Kuva: Elise Saarikko / Aamuposti

Tämäkin yrittäjä, sisustussuunnittelija ja leijonaäiti, saavuttaa kesällä kymmenen yrittäjyysvuoden etapin. Tänä aikana jälkikasvu on kasvanut huomattavasti reippaammin ☺ kuin yritys, mikä on ehkä ollut tarkoituskin. Hienoa aikaa joka tapauksessa! Niin monet mukavat asiakkaat, mielenkiintoiset projektit, kaikki onnistumiset ja kiitokset. Jokunen liiankin haasteellinen, mutta sitä kasvattavampi keikka. Kiitos niistä kaikista!

On aika vetää hieman henkeä ja kerätä samalla ajatuksia. Ihan ensimmäiseksi täytyy hakea tuiki tärkeää visuaalista pääomaa hieman kotikaupunkia etäämpää. TeDeko on reissussa 4.-11.6., palataan taas sen jälkeen.

Kuva: Lonely Planet

Virkistävää ja Ihanaa Kesää!


Terassille tekisi mieli

28.4.2017

Toivottavasti kesä tulee jo pian, avaa ovet sepposen selälleen ja siirtää oleskelun pihan puolelle. Optimistisesti tähän uskoen tehdäänpä pieni katsaus uusiin piha- ja parvekekalusteisiin. Entiset ovatkin jo aika tekemättömässä kunnossa.

Aidoista materiaaleista pitävälle teak on kestävä ja helppohoitoinen kalustevalinta. Ruotsalaisen Brafabin uudessa Vevi-ruokaryhmässä yhdistyy kivasti kevyt teakpuinen runko ja mukavuutta tuova tekstiili-istuin. Brafabin kalusteita myy mm. Vepsäläinen.

Vevi-ryhmä

Kuva: Vevi-ryhmä

Viehättävästi harmaantunut Oxford-puutarhapenkki on myös viljeltyä teakia. Artwoodin siirtomaahenkisiä kalusteita voi tilata Boknäs- ja Cobello-sisustusliikkeistä.

Kuva: Oxford-penkki

Kotimainen Reimann Country -kalustesarja on valmistettu tiukkasyisestä männystä. Pöydän ja penkit saa peittovalkoisen lisäksi monella muulla pintakäsittelyllä ja halutessa myös puuvalmiina. Tilaukset suoraan valmistajalta tai K-Raudan ja Bauhausin kautta.

Kuva: Country XL

Kovapuisia kesäkalusteita on markkinoilla huomattavasti vähemmän kuin ennen. Ikeasta löytyvä Äpplarö on massiiviakaasiasta valmistettu, monipuolinen kalustesarja. Siitä voi koota mm. kivan sermi+penkki+hylly -yhdistelmän, joka toimii erityisen hyvin parvekkeen lisäistuimena tai aputasona. Hyllyjen ja ripustuskoukkujen avulla sermistä saa lisäksi mainion, betoniseinää somistavan viherseinän.

Kuva: Äpplarö-sermi

Rottinki on luonnonmateriaalina erityisen trendikäs valinta niin sisälle kuin ulos. Aito rottinki pitää kosteasta ilmasta, muttei oikein siedä suoraa sadetta tai auringonpaahdetta. Parolan Rottingin riippukeinu on iki-ihana klassikko, jolle soisin löytäväni paikan omallakin terassilla.

Kuva: Riippukeinu

Polyrottinkisia kalusteita suositaan niiden keveyden ja helppohoitoisuuden takia. Ne valmistetaan pääasiassa Kaukoidässä ja tarjolla on sekä hyvä- että huonolaatuisia. Tässäkin tapauksessa halvin vaihtoehto ei ole viisain hankinta pitkän päälle. Jotkut polyrottingit ovat niin aidon näköisiä, ettei jäljitelmäksi tunnistaisi. Artwoodin upeat loungeryhmät ja lepotuolit ovat omiaan suuremman puoleiselle terassille.

Kuva: Artwood

Laadukkaita Cane-line- ja Ohmm- kesäkalusteita tuo maahan espoolainen yritys Indoor/Outdoor Living. Esimerkiksi kuvan polyrottinkisen Ohmm Slim-X sohvaryhmän voi tilata erikokoisina versioina useassa eri värissä. Lisävarusteet, kuten pyörät tai karkaistu lasikansi pöytään, järjestyvät myös.

Kuva: Slim-X

Pehmustettu kulmasohva sopii valmistajien mukaan avotaivaan alle. Itse sijoittaisin sellaisen mieluummin katetulle terassille. Vaikka istuintyynyt ovat nopeasti kuivuvaa materiaalia ja verhoiltu vettä- ja likaahylkivällä Sunbrella-kankaalla, on niissä silti aika huolehtiminen kaatosateen, nokipilven tai lintuparven yllättäessä. Huomioi, että pehmusteille tarvitaan myös reilunkokoinen säilytystila talven ajaksi.

Alumiinirunkoinen Brafab Mocca on Vepsäläisen myymä monipuolinen, kevyt ja huoleton kesäkalustesarja. Tämän kevään uutuutena mattamusta runkoväri.

Kuva: Mocca

Iskulla on myynnissä hieman vastaava, kulmasohvan sisältävä Aspen-sarja, sekin Brafabilta. Aspeniin tuli lepotuolien ja ruokaryhmien lisäksi uusi, kiva kesäkeittiösetti, joista voi rakentaa oikean kokkauskeitaan grillin viereen.

Kuva: Kesäkeittiö

Miksi pihakalusteiden pitäisi olla aina neutraalin värisiä? Maanläheistä valko-harmaata rakennusmassaa piristää ihmeesti kirkasväriset metallikalusteet. Tukeva Lousiane-penkki on täyttä terästä, samoin kevyet Bistro-tuolit. Ranskalaisia Fermobin metallikalusteita voi ostaa SisustaUlkona.fi-verkkokaupasta.

Kuva: Fermob

Väriä pihalle voi tuoda myös ulkokäyttöön tarkoitetuilla, mukavan rennoilla Fatboyn istuimilla. Tukholman messuilla kovasti kiinnostusta herättänyt ilmatäytteinen Lamzac Hangout kulkee repussa mukana rannalle tai melkein mihin tahansa, myynti mm. Vepsäläinen.

Eiköhän suunnata katseet kauniiseen kesään ja nautita ajatuksesta! ☺

Kuva: Fatboy


Kotimaiset sohvat kunniaan

30.3.2017

Keväinen valo houkuttaa katsomaan sisustusta uusin silmin. Monessa kodissa pohditaan juuri nyt, pitäisikö repäistä ja uusia viimein nuutuneita pintoja, edes vaihtaa tapetit tai sutaista uusi väri seiniin. Mikä ettei, vaihtelu virkistää ja siisteys ilahduttaa silmää aina ☺.

Lauritzonin kevät

Kuva: Lauritzonin kevät

Remonttipuuskan iskettyä entinen rakas sohva saattaa jäädä nukkavieruksi tai väärän väriseksi elementiksi uudistuneen olohuoneen keskelle. On sääli, että sohvan uudelleen verhoileminen on yleensä kalliimpi operaatio kuin uuden sohvan ostaminen. Jos sohvan runko on kunnossa ja kokokin edelleen sopiva, se olisi ekologinen ja kannattava teko. Paikallisten verhoomoiden työllistäminen olisi myös hyvä juttu. Verhoomoliikkeistä löytyy runsaasti kangasmalleja ja ammattitaitoa sopivan kankaan valintaan. Perustietoa huonekalukankaiden ominaisuuksista voi lukea etukäteen kangasliikkeiden sivuilta.

Lauritzon-kangaskokoelma

Kuva: Lauritzon-kangaskokoelma

Kotimainen sohva on hyvä ostos sen elinkaaren kannalta. Samalla, kun tukee työllisyyttä, varmistaa itselleen hyvän palvelun ja pitkäikäisen sohvasuhteen. Sohvan voi yleensä verhoiluttaa uusiksi sen valmistaneella tehtaalla. Kaikilta kotimaisilta sohvatehtailta löytyvät laadukkaat Annalan, Lauritzonin ja Orient-Occidentin kankaat ja lisäksi vielä tukku omia. Annala Oy on ainoa suomalainen huonekalukankaiden valmistaja, joten jos haluaa sataprosenttisesti suomalaisen sohvan, kannattaa valita verhoilukangas sieltä.

Annalan Kehrä-kangas

Kuva: Annala Kehrä -kangas

Kokonaan irrotettavissa oleva, vesipestävä verhoilu on helpoin huollettava, kun kodissa on kaksi- tai nelijalkaisia pieniä asujia. Kun runkokankaat saa samaan pesuun istuin- ja selkätyynyjen kanssa, saadaan helposti likaantuvat käsinojapäädyt myös puhtaiksi ja säästytään värimuutoksilta. Toinen verhoilukerta kesäksi, toinen talveksi helpottaa vuosihuoltoa ja tuo vaihtelua sisustukseen.

Adea Band

Kuva: Adea Band, Vepsäläinen

Uudelleenverhoilun yhteydessä on hyvä tarkistuttaa tyynyjen kunto ja vaihtaa myös sisukset tarvittaessa toisiin. Kylmävaahtomuovi on kestävin valinta istuintyynyihin, se palautuu istumisen jälkeen muotoonsa. Höyhen- tai vanupinta lisää istumamukavuutta. Jos pitää rennosta sohvasta, sisusten on hyvä olla höyhentä tai yhdistelmärouhetta. Ryhdikästä sohvaa hakeva valitsee selkänojaankin vaahtomuovisisuksen. Sekä sohvan että istujan mittasuhteet vaikuttavat istumamukavuuteen, siksi uusi sohva täytyy aina henkilökohtaisesti kokea.

Soft-kaluste

Kuva: Soft-kaluste, sohvan ostajan ABC

Nuorten kaupunkilaisten suosikkisohvat löytyvät usein Hakolan, Adean, Interfacen, HT-Collectionin tai Wilma-kalusteen Shapes-malleista. Moderni muotokieli, korkea jalkatila, kokonaan irrotettava verhoilukangas ja yleisilmeen keveys yhdistettynä rentoon mukavuuteen ovat ominaisuuksia, jotka puhuttelevat monia sohvan ostajia.

Shapes Sky-sohva

Kuva: Shapes Sky–sohva

Perheyritys Hakola sai viime Habitaressa Suomalaisen Työn Liitolta Vuoden Designteko –palkinnon. Tunnustuksen kriteereinä olivat omaperäisyys, vastuullisuus ja laadukas design osana arkea. Hakola yhdistää nuoret lahjakkaat, kotimaiset muotoilijat ja eteläpohjalaisen puusepäntaidon ja saa aikaiseksi kuluttajaystävällisiä tuotteita. Hakolan Cosy- ja Lazy-sohvat ovatkin nimensä mukaisesti ennen kaikkea mukavia.

Hakolan Lazy ja Woody -sohvat

Kuva: Hakola Lazy-sohva & Woody-pöytä

Adea on ollut paljon esillä; asuntomessuilla, Habitaressa, Tukholmassa ja eri sisustuslehdissä lähes jatkuvasti. Taidokas Mr.Jones –sohva voitti hiljattain Elle Decoration –lehden muotoilupalkinnon. Viime viikolla Adean väki toi uutuussohvansa esille helsinkiläiseen taidegalleriaan Helsinki Contemporaryyn. Miten inspiroiva idea olikaan saattaa uudet sohvat ja Eerolan modernit taulut samaan tilaan, toisiaan nostamaan! Yhdessä, kuten Suomi 100-vuoden tematiikkaan luontevasti kuuluukin.

Kuva: Adean Baron-sohva & Bonnet-tuoli, Helsinki Contemporary

Klassisia ja kohtuuhintaisia sohvia arvostava löytää usein omansa perinteisten sohvanvalmistajien Askon tai Iskun valikoimista. Edellä mainitut tuovat sohvia osin myös ulkomailta, lähinnä Baltian maissa, joten sohvan alkuperä kannattaa tarkistaa. Oman tuotannon sohvat on myymälöissä ja nettisivuilla merkitty asianmukaisin tunnuksin.

Iskun Inkoo-sohvaperhe

Kuva: Iskun Inkoo-sohvaperhe

Myös Pohjanmaan Kalusteen, Unicon, Soft-Kalusteen ja PK-Furnituren suhteellisen edullisiin, kotimaisiin sohviin moni istahtaa ihan huomaamattaan. Useimmat sohvatehtaat sijaitsevat Pohjanmaalla tai Lahden seutuvilla, mutta sohvia valmistetaan myös pääkaupunkiseudulla. Keravalainen Finsoffat on panostanut viime aikoina voimakkaasti markkinointiin tunnettuutta lisätäkseen.

Finnsoffat Tuohi

Kuva: Finsoffat Tuohi

Kaiken kaikkiaan kotimaista huonekaluteollisuutta ja sitä myötä työllisyyttä on helppo tukea. Valikoimaa löytyy joka makuun, tuotteet ovat pitkäikäisiä eikä mahdollisia kemikaaleja, kuten biosidimyrkkyjä tarvitse miettiä. Kotimainen sohva suorastaan ansaitsee tulla ostetuksi.


Yksityisiä ja yhteisiä tiloja

15.2.2017

Tukholman sisustusmessujen trendinäyttely oli tällä kertaa varsin onnistunut kokonaisuus. Stylisti Lotta Agaton rakensi nähtäväksemme rajoja rikkovan, värikkään huoneiston, joka olisi yhtä hyvin voinut olla jonkun koti, toimitila tai sisustusmyymälä – tai kaikkea tätä yhtä aikaa.

Eikö yrityksen työhuone voisikin olla inspiroiva pinkki?

Työpöytä makuuhuoneen nurkassa? Ei mielellään, mutta käytännössä monesti näin.

Yksityinen vai ystävysten yhteinen virkistäytymiskeidas?

Olohuoneeseen sijoittuva taidenäyttely tai ehkä pop up -putiikki?

Ruokailu- vai neuvotteluhuone vai sekä että? Tyylikäs keittiö nurkan takana täydentää tilan.

Työnkuvan muuttuessa yhä enemmän ajasta ja paikasta riippumattomaksi myös tilojen käyttötavat muuttuvat. Toimistoihin on jo pitkään sijoitettu kodinomaisia elementtejä viihtyvyyden lisäämiseksi. Virtuaalisten työympäristöjen ja etätöiden lisääntyessä myös kodit muuttuvat pikkuhiljaa julkitilaa muistuttaviksi yhteisöllisiksi tiloiksi.

Ruotsalaisen Blå Stationin pehmeän muotoiset, värikkäät istuimet ja akustiikkaelementit sopivat yhtä hyvin kotiin kuin toimistoon.

Viherkasvit viihtyvät yleensä hyvin yhdessä. Oman valolähteen ja mikroilmaston kullekin tarjoaa GlobenLightingin hauska lasikuplavalaisin Hole.

Suomalaisten nuorten arkkitehtien designyritys Poiat niittää mainetta paitsi sisustusprojekteillaan myös kauniisti muotoilluilla puukalusteillaan, jotka sopivat mihin tahansa.

Ruotsalaisen Rowicon istuinmukavuudeltaan hyviä ruokaryhmiä saa tilattua mm. Vepsäläiseltä. Ruokaryhmien lisäksi yritys valmistaa monentyylisiä kalusteita kodin kaikkiin tiloihin.

Vitran osaston suurensuuri työpöytä kerää tiimin jäsenet yhteen. Matalat akustiikkasermit antavat jonkin verran yksityistä suojaa. Pöydän päähän kotoisille jakkaroille mahtuu pari vierailevaakin jäsentä.

Moniin julkitilojen moduulisohviin voi lisätä yksityisyyttä antavia selkänojaratkaisuja. Samoin korkeaselkäiset nojatuolit vähentävät ympäristön hälyä ja auttavat keskittymään omaan keskustelukumppaniin, oli hän sitten vastapäätä tai puhelimen päässä. Yllä olevat istuinratkaisut löytyivät Mitabin osastolta.

Mikä edustaisikaan paremmin yhteisessä tilassa olevia yksityisiä minitiloja kuin Eero Aarnion ikoninen Pallotuoli? No, ehkä yhtä ikoninen, riippuva Kuplatuoli ☺. Molemmat istuimet olivat messuilla erittäin suosittuja, samoin kuin kolmas esillä ollut malli Pastilli. Eero Aarnion elämäntyö on parhaillaan esillä retrospektiivisessä näyttelyssä Tukholman kansallismuseossa.

Aarnion muotoilemissa kalusteissa on jotain yhtä sympaattista kuin Tukholman messujen kunniavieraan, espanjalaisen Jaime Hayonin töissä. Hayon on arvostettu muotoilija ja taiteilija paitsi kotimaassaan myös kansainvälisesti. Hän on tehnyt yhteistyötä monien skandinaavisten yritysten, viimeksi tanskalaisen Fritz Hansenin kanssa. Hayonin DNA-näyttely esittäytyi omassa paviljongissaan keskellä pääaulaa.


Värillä on väliä

18.1.2017

Vuodelle 2017 julkaistut väritrendit laittavat ajattelemaan. Miksi hurahdamme aina uusiin ”pakollisiin” väreihin, mitä trendigurut meille kulloinkin tarjoavat? Mikä se ”oikea” väri edes on, kun siitä on yhtä monta näkemystä kuin asiantuntijayritystäkin? Asiaan voi perehtyä tarkemmin tutkailemalla tulevaisuutta luotaavia trendiraamattuja.

Kuva: urbanview.net

Kaupat ja naistenlehdet lähtevät värileikkiin mukaan, tarjoten yleensä samaa, jossain sovittua väritotuutta niin vaatteissa, kodintekstiileissä kuin sisustusesineissäkin. Viime vuosi tuntui olevan pelkkää vaaleanpunaista ja vauvansinistä. Mielenkiintoista on nähdä, miten tämän vuoden Pantone väri Greenery otetaan vastaan muotiteollisuudessa. Kirkas lehtivihreä pukee sellaisenaan ani harvoja. Asusteissa ja sisustuksessa se on kuitenkin raikas tehosteväri ja viherkasveina myös terveellinen värilisä.

Vihreys on yksi isoista meneillään olevista megatrendeistä. Sisätiloihin kehitellään uusia, vesiviljelyyn perustuvia viherkeitaita, katso esimerkiksi älykäs Naava. Koska maa on kallista, kattopuutarhoja ja -oleskelukeitaita rakennetaan kivikaupunkien keskelle.

Kuva: homedesignlover.com

Luonnonmukaisuus on myös iso trendi. ”Forest bathing” eli metsäkylpy on japanilaisten suosima, arvostettu terveydenhoitomenetelmä. Meille niinkin arkipäiväinen asia kuin lähimetsä on toisille silkkaa ylellisyyttä. Niitä olisi hyvä vaalia, koska meillä maata riittää ja kattopuutarhat ovat kuitenkin ilmastollisesti aika haastavia.

Tikkurilan Color Now 2017 -värikokoelman yksi teemoista onkin Growth. Greeneryn kanssa samoissa mielleyhtymissä liikkuvat värisävyt: Basilika, Piparjuuri, Valkea kuulas, Tomaatti ja Toro, ryydittävät kivasti suomalaisittain monesti neutraaleja sisätiloja.

Kuvat: Creative commons / Tikkurila Oy

Tuo neutraalius ei toki koske kaikkea eikä kaikkia. Muistan yhden asiakkaani, jolla oli paljon värikylläisiä tauluja. Hän oli aina haaveillut punaisista seinistä, mutta sisustusammattilaiset tarjosivat taulujen taustaksi vain valkeaa. ”Miksi ei voisi poimia tauluista yhtä niissä käytettyä punasävyä ja maalata jotkut seinistä sillä?” kysyin minä. Näin tehtiin ja asunnosta tuli kirjavan sijasta tasapainoinen.

Toinen asiakkaani oli taas ihan oma-aloitteisesti maalannut korkeat huoneensa lämpimällä punaisella, keltaisella ja lilansinisellä. Asuttuaan ulkomailla ja palattuaan Suomeen valkoiset seinät tuntuivat rouvasta niin kylmiltä, että huoneissa suorastaan paleli. Ihastuttava rouva ja ihana asunto, kuvassa yllä ☺.

Toinen Tikkurilan teemoista on maanläheinen ja rustiikkinen Clay. Lämpimät beigen sävyt Riviera ja Siesta, terrakotan punainen Madras sekä kylmät Kontiainen ja Denim muodostavat värikokoelman, josta henkii ajattomuus ja tietynlainen eskapismi. Ajatukset lähtevät suorastaan lentoon näiden värien mukana, johonkin kauas pois…

Kuvat: Creative commons / Tikkurila Oy

Kolmas teema on sofistikoitunut Hazy ja täältä löytyy myös Tikkurilan vuoden väri Angora H466. Valkoisten seinien aikakauden ennustan päättyvän viimeistään tähän. Jollei lämminsävyinen angora miellytä, niin yhtä hyvin se ”oikea” sävy voi olla harmaabeige H484 Mulperi tai Y487 Piazza. Muut Hazy-värikokoelman sävyt: Syvänne, Nefriitti, Rustiikki ja Valkama täydentävät kauniisti beigen ja ruskean sävyjä. Tämä paletti, jos mikä, todistaa, että ruskea edustaa niin paljon muutakin kuin 70-lukua.

Kuvat: Creative commons / Tikkurila Oy

Suomessa väritrendit täytyy sovittaa sekä kansan luonteeseen että viileään ja ajoittain vähäiseen valoon. Amerikassa beigen aika on jo ohi. Siellä seinät maalataan todella isolla pensselillä ja rohkeilla väreillä pastellin hempeiksi, syvän sinisiksi, jaden vihreiksi tai hiilenharmaiksi. Katsopa vaikka näitä vuoden 2017 trendivärejä maalifirma Behriltä.

Kuvat: Behr

Yhtä värikkäitä sisätiloja tarjoaa Sherwin-Williams Kun meillä sisustetaan pääsääntöisesti itselle, heidän trendikuvissaan ja värivalinnoissaan näkyvät globalisaatio, muuttoliike ja kansojen kohtaaminen.

Sherwin-Williamsin valinta vuoden 2017 väriksi on kuitenkin aika sovinnainen Poised taupe. Tuo syvä harmaanruskea väri toimii sekä klassisessa sisustamisessa että myös moderneissa, kirkkaammissa väriyhdistelmissä rauhoittavana taustavärinä. Valinnan perusteluissa mainitaan tanskalainen termi ”hygge”, joka kuvastaa mukavaa ja rentoa kotoilua vastapainona työn hektisyydelle ja maailman melskeille. Sopii varmasti monelle, myös meille Suomeen.

Kuva: Sherwin-Williams

”Koko maailma, sellaisena kuin sen visuaalisesti koemme, tulee luoksemme värien mystisen valtakunnan kautta”, näin lausui muuan Hans Hofmann. Lainaus on peräisin Kevin McCloudin kirjasta Sisustajan värit, joka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen opus kaikille värien ystäville. Kirjassa esitellään yli 60 toisiaan täydentävää väripalettia ja annetaan käytännönläheisiä vinkkejä väreillä sisustamiseen. Kirjakaupoista opus taitaa olla loppu, mutta kirjastoista ja antikvaareista se varmastikin löytyy.

Värillä on väliä. Kaikista trendihypetyksistä huolimatta jokaiselle sopivimmat värit ja niiden yhdistelmät löytyvät omien silmien, mieltymysten ja kokemusten kautta. Jean-Baptiste-Simeon Chardinin sanoin: ”Kuka on sanonut sinulle, että väreillä maalataan? Värejä käytetään hyväksi, mutta tunteilla maalataan.”

Värikästä vuotta 2017 kaikille!


2016


Talven taikaa tapeteissa

19.12.2016

Englantilaiset Cole&Son –tapetit ovat monen mieleen. Ne ovat laadukkaita, vielä kohtuuhintaisia ja ennen kaikkea kauniita. C&S:n tapetteja saa mm. Värisilmä-liikkeistä.

Lähes ikonisia Cow Parsley- eli koiranputkitapetteja sekä Woods-puuaiheisia tapetteja näkee monissa kodeissa. Nuo motiivit tuntuvat sopivan sekä talon mies- että naisväelle yhtä lailla. Mietin hiljattain, mikä niissä on niin erityisen viehättävää, että itsekin mieluusti liisteröisin niillä seinän tai pari…

cow parsley tapetti

woods tapetti

Kerran lähimetsässä kulkiessani havahduin huomaamaan, että graafiset kuva-aiheet on poimittu suoraan siitä polun varresta. Kun katsoo keittiön tai olkkarin seinässä lähes kolmiulotteista lenkkipolun maisemaa, voi vetää syvään henkeä ja sukeltaa ajatuksen tasolla takaisin luonnon helmaan. Hermolepoa parhaimmillaan ☺.

koiranputket

koivut

lehdet

Näillä huurteisilla kuvilla toivotan:

Oikein Rauhallista ja rentouttavaa Joulunaikaa!


Keramiikkalaattoja kerrakseen

14.11.2016

Keramiikkalaattojen tarjonta on suurempaa kuin koskaan. Kokoja, muotoja, pintoja, kuvioita ja värejä on niin paljon, että ammattisisustajakin tuntee jo valinnan tuskaa. Samoin laatoittajat ovat monesti ihan uusien haasteiden edessä, kun ideakuva ladonnasta lykätään käteen ☺. Runsaasta valikoimasta huolimatta on hyvä pitää maltti mielessä. Laattoja ei vaihdeta niin helposti kuin tapetteja. Suomalaiseen mielenmaisemaan ja sisustusmakuun istuvat useimmiten rauhalliset, murretut sävyt, luonnonläheiset pintastruktuurit ja graafiset kuosit. Niillä tehdään aikaa kestäviä sisustusratkaisuja.

Keraamiset puulankut rouheine pintoineen ja oksankohtineen ovat nykyisin niin autenttisen näköisiä ja kokoisia, ettei niitä laataksi juuri tunnista. Yli metrin pitkiä lankkuja käytettäessä pohjatyöt kannattaa tehdä erityisen huolella, muuten kulmat alkavat nousta ikävästi ylös. Lattialämmityskin on hyvä muistaa ja oleskelutiloissa mielellään myös askelääneneristys.

Kuva: Laattapisteen 2016 uutuus Kuni-sarja

Jos haluaa lämpimänoloista puukuosia, mutta karttaa isoja lankkuja, niin pienempiä kokoja ja muotoja löytyy joka lähtöön. Kalanruotokuvio on aina kaunis, klassinen ladontatapa ja onnistuu helpoiten pienehköllä laattakoolla. Suosittua kuusikulmaista laattaa saa myös puukuosisena.

Kuva: Espanjalaista Equipe Hexawood -sarjaa myy Pukkila ja ABL-laatat

Kurvikkaat laatat tuovat tilaan aavistuksen itämaista henkeä. Esimerkiksi alakuvan Curvytile-sarjassa on paljon kauniita värisävyjä ja myös kuviollisia tehostelaattoja, joista voi rakentaa vaikkapa keraamisen maton lattialle. Takan pintaan sopii parhaiten perinteinen kivikuosinen laatta.

Kuva: Lattiassa Equipe Curvytile -sarjaa, ABL-laatat ja Pukkila

Kauan pinnalla olleet marokkolaishenkiset laatat ovat saaneet rinnalleen pehmeämpiä ja hillitympiä sävyjä, jotka sopivat skandinaavisen sisustustyylin hienovaraiseksi mausteeksi.

Kuva: Pukkilan 2016 uutuussarja Terracotta, kuvassa Cementina Ocra

Metallinhohtoisia tekstiilikuoseja ja kuluneen oloisia laattapintoja nähtiin jo kesän 2016 asuntomessuilla. Voimakasilmeiset laatat ovat rohkean sisustajan valinta ja sopivat erityisen hyvin kylpytilan elävöittämiseen.

Kuva: Kylppärin takaseinällä Apr Carpet Vestige -laatta, Kaakelikeskus

Kiiltävää pintaa, makeita värejä ja pintastruktuureja löytyy myös pienemmistä uutuuslaatoista. Niillä voi rakentaa kalanruotokuvioisen tehosteseinän keittiön välitilaan tai kylpyhuoneeseen. Klassinen tiililadonta toimii yhtä hyvin, varsinkin kun sekoittelee eripintaisia laattoja keskenään.

Kuva: Laattapisteen ER Gala –sarja on myös 2016 uutuuksia

Parhaimmat laattasarjat sisältävät kokoelman erikuosisia ja -kokoisia laattoja yhteensopivissa sävyissä. Kahden tai kolmen erilaisen laattapinnan yhdistäminen samaan tilaan onnistuu hyvin, kun kokonaisuus on sävyjen osalta valmiiksi koordinoitu. Tekstiilimäiset kuosit tekevät tuloaan marmorin, betonin ja puujäljitelmien rinnalle.

Kuva: Tyyleillä leikittely onnistuu Laattapisteen Dover-sarjalla

Samoin yleistyvät entistä suuremmat laattakoot. Uusi valmistustekniikka mahdollistaa jopa 1,6 x 3,2 m kokoiset laatat, joilla voi vuorata jo kokonaisia seiniä. Saumoja tulee äärimmäisen vähän ja säästytään aidon kivipinnan huokoisuusongelmilta. Suurlaatoilla saa yhtenäisen pinnan keittiön välitilaan ja se soveltuu myös työtasoksi.

Kuva: Suurlaatoista lisätietoja: www.abl.fi/pinnalla

Suomessa ulkotilojen laatoilta vaaditaan erityistä pakkasenkestävyyttä. Kaikki porcellanato-kuivapuristelaatat ovat lähtökohtaisesti sopivia ulos, koska niiden vedenimuprosentti on alle 0,5. Markkinoilla on nykyisin myös uusia 20 mm vahvoja laattoja, jotka voi latoa suoraan hiekan tai nurmikon päälle, puulaattojen tapaan.

Kuva 10: Irrallisena ladottava Casa Dolce Casa Icon Outdoor, ABL-laatat

Laattoja valitessa ihastuu helposti päällipuoleen: väriin, kuosiin tai pintatuntumaan. Hyvältä näyttävä laatta kannattaa kuitenkin kääntää ympäri ja tarkastella myös pohjapuolta. Näyttääkö se tiiviiltä puristeelta vai huokoiselta? Huokoisen laatan kanssa voi myöhemmin tulla ongelmia, kun vesi väistämättä pääsee saumojen kautta laatan alle imeytyen siihen. Entä onko seinälaatta valko- vai punasavesta tehty? Jos täytyy laatoittaa ulkokulmia, valkosavi on vaaleassa laatassa parempi valinta, ellei halua käyttää laattalistoja.

Laatan millitarkka koko ja paksuus täytyy huomioida, jos aikoo yhdistellä eri laattoja samassa tilassa. Erilaiset pinnat ovat erilailla liukkaita jalan alla ja myös erilailla puhdistettavia. Tarvittava laattamäärä kannattaa ostaa kerralla samasta polttoerästä. Laatan V-merkinnöistä on hyvä tarkistaa, onko laattasarjalle ominaista voimakas sävy- tai kuviovaihtelu. Sauman leveyden ja värin valinta vaikuttaa myös koko laatoitettavan pinnan ulkoasuun.

Kuva: ABL-laattojen myymälä.

Laattojen erikoismyymälöistä löytyy kattava valikoima erilaisia laattoja eri tarkoituksiin. Osa on tilaustavaraa, osa löytyy suoraan varastosta. Monien laattojen hinnat ovat ihan vertailukelpoisia rautakauppojen hintojen kanssa, mutta toki kalliimpiakin löytyy. Mikä tärkeintä: ajan varaamalla saa kuka tahansa henkilökohtaista, ammattitaitoista palvelua ja tuiki tärkeää apua laattojen tarkoituksenmukaiseen valintaan. Suosittelen lämpimästi ☺

Palvelevia laattojen erikoisliikkeitä pääkaupunkiseudulla:
ABL-laatat
Kaakelikeskus
Laattapiste
Pukkila
Kylpyhuonekeskus, Kamppi


Signaaleja tulevasta

17.9.2016

Habitaren sisustusmessut olivat kiinnostavammat kuin pitkään aikaan. Alueiden keskinäinen järjestys oli mietitty uusiksi ja osastojen visuaaliseen ilmeeseen oli selvästi panostettu. Yhteisöllisyys ei jäänyt vain hienoksi tavoitteeksi vaan näkyi konkreettisesti käytävillä ja halleissa. Suomalaisen työn liiton valtava KOTI-osastokokonaisuus sekä Asun-lehden kumppaneineen kokoamat, kauniisti sisustetut huonekuutiot jäivät mieleen. Garage garage – Rewilding, samanhenkisten ja -sävyisten tuotteiden yhteismyyntiosasto, jonka My o my -sisustusliike oli juossut kokoon, oli todella ihastuttava.

Garage garage - rewilding

Trendianalyytikko Susanna Björklundin kokoama, tulevaisuuden yhteiskuntaa ja muotoilua luotaava Signals-vainunäyttely herätteli ajattelemaan ja katsomaan muitakin osastoja uusin silmin. Kaupungistumisen, yhteisöllisyyden ja kulutustietoisuuden lisääntyessä tarvitaan uusia, ekologisia ja monikäyttöisiä huonekaluja. Vai tarvitaanko? Ehkä tarvitaan vain uusia käyttötapoja ja ajatusmalleja.

Sotku – miten virkistävä sana! Niin rento, luova ja välitön. Susannan visioimassa tulevaisuuden maailmassa riittää värejä, rakkautta, lämpöä, luonnosta ja ihmisistä välittämistä sekä ennen kaikkea: sallivuutta. Asiat voivat olla kesken ja epätäydellisesti, ja silti siinä hetkessä juuri sellaisenaan oikein. Osaston huoneentaulussa kehotetaan opettelemaan rakentavaa sotkemista ja rivien välistä voi lukea lähes anti-konMarilaisen teesin: ”Kiillotetun täydellisyyden aika lähestyy loppuaan ja tilalle tulee elämänmakuinen epätäydellisyys. Älä ole liian ankara itsellesi.”

Yritetäänpä☺. Tuon ajatuksen siivittämänä huomasin, että mielenkiintoisimmista osastoista löytyi aina jotain ristiriitaista, joka kiinnitti huomioni ja teki niistä mielenkiintoisen.

Vepsäläinen Adean sohva

Esimerkiksi Vepsäläisen värikylläisessä osastossa kalusteet, kuten yläkuvan Adean sohva ja marmorinen sohvapöytä oli roiskaistu tilaan epäsymmetrisesti, vähän miten sattuu. Samoin osastolla esitellyt matot olivat epämääräisessä kasassa, mistä niitä oli hyvä hiplata. Trenditietoinen ei muuten enää hanki yhtä vaikeasti huollettavaa, isoa mattoa, vaan heittää useamman erikuosisen ristiin päällekkäin…

Deko-lehden osasto Susanne Venton suunnittelemana

Susanne Venton suunnittelema Deko-lehden osasto olisi ollut tyylikkyydessään suorastaan kliininen, jollei sohvan harmaa huopa olisi ollut rennosti rytyssä, pöydällä joku epämääräinen viherkasvi ja vuodedivaanilla esitelehtisiä levällään. Osa arvatenkin kävijöiden jättämiä juttuja, mutta sellaisenaan jokseenkin täydellinen kokonaisuus. Adean keveä Bon-sohva tässäkin esillä.

Tikkurilan osasto ColorNow

Tikkurilan inspiroivalla osastolla huomioni kiinnitti syvän Mustan maalin ja uuden Valkoisen sisustusmaalin hienostuneet esittelyt. Harmaalla silattu toteutus uudesta Reitti-struktuuritapetista oli myös kiva. Värikäs ColorNow -seinämaalikollaasi sekalaisen pöytäryhmän kera oli ehkä osaston herkullisin osio.

HabiKids-osasto leikkialueena

Väriä, elämää ja leikkisiä muotoja löytyi runsaasti myös uudelta HabiKids-osastolta. Tervetullut ja yllättävän laaja leikkialue pelasti varmasti monen lapsiperheen messureissun. Alueen reunaistuimilla näkyi viihtyvän myös moni lapseton kuuntelemassa esiintymislavan ajankohtaisia luentoja. Tälle kokonaisuudelle toivoisi jatkoa myös tulevissa Habitareissa.

Showroom kulissikankaat Lepo Product -osasto muraalikangas julkikalusteet

Projektisisustamisen eli Showroomin puolella sysimustaksi verhottua tilaa jakoivat osastoiksi suurikokoiset, kevyet kulissikankaat. Puuaiheiset kankaat sopivat hyvin toimistokalusteiden taustaksi ja osastokokonaisuus oli tyylikkäästi toteutettu. Jotain erityisen viehättävää oli yläkuvan Lepo Productin osastossa, jossa antiikkiaiheinen muraalikangas taustoitti retrohenkisiä, kauniisti muotoiltuja julkikalusteita. Onnistunut sijainti, värikoordinointi ja valaistus takasivat hyvän huomioarvon näillekin laadukkaille tuotteille.


Mustaa, valkoista vai jotakin muuta…

17.8.2016

Tämän vuoden asuntomessuja hallitsi musta väri. Sillä kehystettiin ikkunanäkymät, kalustettiin terassit ja sävytettiin makuuhuoneet. Tämä tehokas kontrastiväri terävöittää pehmeitä puun ja maan sävyjä, pastelleja sekä tietenkin valkoista. Neutraali puhdas musta on aina turvallinen valinta. Sävyistä pitävä valitsee mieluummin tummimman mahdollisen sävyn jostain mieluisasta väristä. Se ajaa kontrastimielessä saman asian kuin musta, mutta on hieman pehmeämpi valinta.

Vielä viime keväänä selasin itsekin aika ihastuneena ruotsalaista Eco Black&White -tapettikirjaa, suunnitellen kauan kaivattua makuuhuoneen remonttia. Niin kuin sanotaan, suutarin lapsella ei ole kenkiä, ei ollut myöskään tällä ammattisisustajalla makkaria, jossa nukkuisi yönsä mieli rauhallisena. Kaksikymmentä vuotta sama kaareva sängynpääty ja raitatapetti pään takana… kunnes viimein tuli tilaisuus aloittaa tämän talon viimeisen huoneen remppa.

Kalusteet siis ulos ja tapetteja repimään. Säästäväisille ja kiireisille talonrakentajille ei aikanaan tullut mieleen, että myös tapetoitavat seinät olisi hyvä pohjamaalata. Saumaustasoitteet irtosivat nyt iloisesti tapetinpoistoliisterin mukana ja pohjatyöt piti tehdä lähes alusta asti uudestaan. Ei kiva. Mikään tapetti ei ole niin mieluinen, etteikö se tulisi vaihdettua joskus, joten tässä kohtaa ei kannata oikaista, niin kuin ei pohjatöissä yleensäkään. Vinkki: valkoinen Siro-kattomaali käy myös kuivien tilojen seinien pohjamaaliksi, joten samalla isolla purkilla pärjää pitkään.

Alkuperäisenä ajatuksena oli, että makuuhuoneessa jatketaan jo työhuoneella aloitettua mustavalkoista linjaa. Makkariin valitsin kuitenkin Black&White -kirjasta löytyneen harmaan hillityn Rosegarden 6088 -tapetin, jotta voin vaihdella tekstiilejä mielialan ja vuodenajan mukaan ja pitää makkarin sävyllisenä, tunnelmallisena tilana.

Juuri oikean maalisävyn hakeminen on joskus haasteellista myös ammattisisustajalle. Isotkaan paperimallit eivät heijasta valoa eivätkä viereisiä värisävyjä niin kuin kiiltoasteeltaan oikea maali maalattavaksi aiotulla seinällä. Pikkupurkki koemaalia kannattaa aina investoida, jotta sävy varmistuu mieluisaksi. Värimalleista saa toki osviittaa valintaan ja ne toimivat hyvin myös muiden sisustuselementtien ostopäätösten apuna.

Makkarin seiniin Tikkurilan ProGrey-kartan lämmin harmaa 1916 oli oiva valinta. Sillä sävytetyllä Harmonylla maalattiin rikkonaiset ovi- ja ikkunaseinät. Ikkunan pielilistat, smyykilaudat ja kattolistat saivat myös uuden listavalkoisen Helmi-maalipinnan ja katto maalattiin Sirolla valkoiseksi, jolloin makuuhuoneen perusilme raikastui huomattavasti.

Lämmin harmaasävy sopii kylmää sinitaittoista harmaata paremmin tilaan, jossa on valon kellastamia puupintoja, niin kuin meillä makkariin edelleen jäävä vanha pyökkiparketti. Lattiapinnan vaihtamisen aika tulee myöhemmin muun lattiarempan yhteydessä.

Koska lattia on aikas perinteisen sävyinen, laitoin puolison proppaamaan Tori.fi:stä löydetyt, samansävyiset puolapuut kapealle oviseinälle. Siinä on selkäkipuisen suunnittelijan hyvä riippua ja päiväpeite kuin myös kaikki sisustustyynyt järjestyvät hienosti puolille yön ajaksi. Aivan ehdoton makuuhuonekaluste; ei ehkä maailman kaunein, mutta toimivin ☺.

Kesäisin ikkunasta avautuva näkymä sireenipensaineen, pihapenkkeineen ja punaisine ulkorakennuksineen on niin maalaismaisen viehättävä, että se vaikuttaa väkisinkin makuuhuoneen tunnelmaan.

Uutta Tempur-sänkyä mietittiin, mutta se jäi melko kalliina investointina vielä hankkimatta. Puoliso nikkaroi ensihätään olohuoneen kattopaneeleista uuden, valkoisen päädyn ja maalasi entisen sänkyrungon valkoiseksi. Patjat olivat suhteellisen uudet, joten tämä tilapäisratkaisu menetteli vielä. Uusi, säädettävä led-valaisin päädyn yläpuolella antaa hyvän lukuvalon kummallekin. Kesäistä aittatunnelmaa jatkaa tilkkutäkkimäinen puolipeite, äidin kutoma vaalea räsymatto ja valkoiset ohuet pitkät verhot. Yllättävän romanttista, oli puolison arvio huoneesta. Hieman taisin yllättyä itsekin ☺

Iltojen pimetessä palataan sisustamaan makkaria, mitä todennäköisimmin tummempiin ja talvisempiin tunnelmiin…


Virkistävää keskikesän juhlaa!

19.6.2016

TeDeko on kesälomalla 23.6.–13.7.

uimaan


Kätevät ja kauniit kesämatot

7.6.2016

terassimatot

Kesän tullen tekee mieli vaihtaa talvenpölyiset matot kevyempiin kesäkuoseihin ja -materiaaleihin. Jos mummolta perittyjä, iloisia räsymattoja sattuu olemaan varastossa, ne voi nyt heittää reippaasti lattialle. Tai jos lattia kestää niin katseet kuin lemmikkikynsien kulutuksen, matot voi jättää kokonaan poiskin. Tekstiilien vähentäminen pahimpaan siitepölyaikaan on viisasta etenkin allergisille.

kurastoppari

Puuvillainen, kumipohjainen ja vesipestävä ns. kurasiepparimatto on paras valinta ulko-ovien suuhun ja miksei wc:kin lattialle, kun lapset juoksevat paljain jaloin ulkoa sisälle ja takaisin. Koiraperheissäkin matto toimii tosi hyvin. Kotimaista Kurastoppari-mattoa saa sekä kantattuna määrämittaisena että rullatavarana, jolloin siitä voi leikata halutun kokoisen ja muotoisen palan. Mattoa myyvät Etola, K-Rauta ja StyleDesign-verkkokauppa.

Laituri-matto

Allergikoille suositellaan sileitä, tiiviskudoksisia, vähän pölyä kerääviä ja vesipestäviä mattoja. Tällaiset matot ovat luonnollisesti parhaita myös lapsi- ja koiraperheissä. Hankauskestävyys sekä liukumaton pohja ovat myös tärkeitä maton valintakriteerejä. Kotimaisen VM-Carpetin julkisen tilan matoista lähes mikä tahansa on hyvä valinta, esimerkkeinä yläkuvan villa-paperinaruinen Laituri tai alakuvan likaa hylkivä paperinarumatto Soul.

Soul-matto

Nukkamattojen ystävän kannattaa vaihtaa lattialle vähemmän pölyä keräävä, lyhytnukkainen versio, esimerkiksi alla oleva VM-Carpetin Taika. Kahden kanttaamattoman nukkamaton sijoittaminen vierekkäin, visuaalisesti yhdeksi isoksi matoksi, helpottaa huoltotoimia.

Taika-matto

Ulkosisustamisen buumin myötä kauppoihin on ilmestynyt runsain mitoin ns. terassi- tai flat weave –mattoja, jotka ovat löytäneet nopeasti tiensä myös sisätiloihin. Näitä sileäkudoksisia, luonnonvärisiä polypropeenimattoja on monen laatuisia. Huonot matot erottaa valmiiksi rispaavasta kantista ja tietenkin myös merkillisen halvasta hinnasta. Hyvälaatuiset terassimatot ovat oikein oivia mattoja eteiseen, keittiöön ja miksei myös olohuoneeseen.

Grace-matto

Yläkuvan Grace-mattoa löytyy usean värisenä ja kokoisena, mm. Askosta ja K-Raudoista.

Alakuvan Sade-matto on puolestaan VM-Carpetin tämän vuoden uutuuksia. Matto sopii keittiön lisäksi myös kosteisiin tiloihin, esim. kodinhoitohuoneeseen tai saunakammariin.

Sade-matto

Moni löytää mieleisen ja huolettoman kesämaton Hobby Hallin valikoimista. Alakuvan Koodi-terassimattoja saa sekä liikkeen verkkokaupasta että Vantaan Tammistossa olevasta myymälästä.

Koodi-matto

Brita Swedenin modernisti kuvioidut, värikkäät muovimatot sopivat skandinaavisen tyylin ystäville. Esimerkiksi alla oleva okrankeltainen Helmi on oikea vitamiiniruiske lattialla. Britan mattoja myy mm. Skandinavian Design Center -verkkokauppa ja Inside.fi -sisustusliike Vantaan Varistossa.

Helmi-matto

Kotimainen, Design from Finland –merkin ansainnut vaihtoehto löytyy alajärveläisen Saltexin valikoimista. Silk–vinyylimatossa on kolme trendikästä väriä ja liukumaton huopapohja. Siitä on kolme käytävämattopituutta ja kaksi isoa mattokokoa, myynti sekä jälleenmyyjien että oman verkkokaupan kautta.

Silk-matto

Sokerina pohjalla kesävinkki nukkamaton ystäville; sisustusnurmi Coral, myös Saltexilta.

Coral-matto

Tuotekuvat valmistajien kotisivuilta ja omasta albumista.


DIY-sisustusta

28.4.2016

DIY eli do-it-yourself on enemmän sääntö kuin poikkeus, kun puhutaan nyt vallalla olevista kodin sisustustyyleistä. Näin ammatinharjoittajana tähän megailmiöön suhtautuu jotenkin kaksijakoisesti. On hienoa, että sisustaminen ei ole kovin ryppyotsaista touhua vaan pikemminkin hauska itseilmaisun kanava. On myös todella hienoa, että kuluttaminen vähenee, kun moni tavara ja asia saa taitavissa käsissä uuden elämän. Toisaalta, kun kaikki käy ja kaikki itse duunattu on arvossaan, ulkopuolista suunnittelijaa tarvitaan selvästi vähemmän. Onneksi avun tarvitsijoita on silti vielä riittänyt ☺.

do-it-yourself-megatrendi

Netti on pullollaan diy-sisustusblogeja, esimerkkinä StyleRoomin antoisa harrastajasivusto. Piirtämis- ja suunnittelutaitoisena ihmisenä koen suurta kunnioitusta ihmislajia kohtaan, joka työstää ideansa käden käänteessä myös konkretiaan. Ja millä tavalla vielä! Usein niin taidokkaasti, että jo nettiin ladatuista kuvista saa syvää mielihyvää. Käsityöläisyys on tulevaisuuden juttu, se on selvä, joten lisää taitoaineita kouluihin, kiitos!

Viime viikolla käväisin lounaalla diy-osaavan ystäväni luona. Hyvä värisilmä, sommittelun taju, luova ideointikyky ja verhoilijan koulutus yhdistettynä tekemisen meininkiin on tuottanut perustiilitaloon mielenkiintoisen ja hyvällä tavalla raffin sisustuksen.

diy-osaavan ystävän kotona

Olohuoneen istuinryhmä on kaikkea muuta kuin perinteinen sohva + kaksi nojatuolia -setti. Ehei, tässä ryhmässä tuoleja on peräti kolme ja kukin niistä oma, ainutkertainen persoonansa. Hauskin lienee kierrätyskankailla verhottu, vielä työn alla oleva isoäidin laiskanlinna. Sohvapöytänä toimii pari madonsyömää arkkua, kun taas lattiavalaisimet tuovat ryhmään modernia vastapainoa. Siellä täällä toistuvat siniharmaat ja limenvihreät väriläiskät kokoavat kaiken hyvin yhteen.

kukkaruukut

Yksityiskohdat kruunaavat aina sisustuksen. Tässä olkkarissa kukkaruukut ja tuikkukupitkin on itse tehty - tietenkin - betonista valaen. Patinanahkaisen nojatuolin sisustustyyny taitaa olla ”statement” jostakin, mutta mistä, sitä tämä tarina ei kerro… Kauneus on katsojan silmässä, ehkäpä?

ruokatila

Ruokaryhmä olisi hieman tavanomainen ilman päädyn vanhaa, taljapintaista konttorituolia ja tauluhyllylle sijoitettua näöntarkastustaulua. Näetkö saman kuin minä? Nyt niin trendikäs kuparipintainen valaisin kätkee alleen yllätyksen. Sopivan alas ripustettuna kukaan ei hevin huomaa, että alapinta onkin aito 70-lukuinen oranssi. Ruokatilan takaseinälle ilmestyi Vallilan New England -sarjan tiilikuvioinen tapetti, kuulemma yhden aamupäivän aikana, ihan heräteostoksena.

wc

Ja jotta koti olisi täydellinen diy, totta kai vessassakin pitää olla joku persoonallinen koukku. Tässä tapauksessa ajopuusta itse väkerretty pyyhenaulakko ja sen yllä kollaasi Viuhka-lehden aukeamia liistrattuna seinään. 50-luvun lehtijutut ja naiivit mainokset ovat hauskaa vessalukemista vieraille.

Kiitos, tulen mielelläni toistekin inspiroitumaan ☺


Luonnollisia värejä

23.3.2016

Mitkä ovat hyviä sisustusvärejä, kysytään usein. Asiaan vaikuttavat monet tekijät. Värejä ei ole, ennen kuin ne muodostuvat katsojansa aivoissa valon eri aallonpituuksien aistimisesta. Valon värilämpötila ja laatu vaikuttaa värin havaitsemiseen, samoin pinnan kiilto ja myös muut läheiset värit. Väri ja sen oletettu ”hyvyys” on siis aina hyvin subjektiivinen kokemus.

luonnollisia värejä, kukat

Luonnosta löytyvät sävyt koetaan yleensä miellyttävimpinä. Esimerkiksi Barcelonan torin kukkameressä värien kirjo on ihana, mutta mahdoton sovellettava sellaisenaan. Sisustusvärejä valitessa on hyvä turvautua ammattilaisten miettimiin sävyihin ja niiden yhdistelmiin. Jos tarkastellaan vaikkapa Tikkurilan Tunne Väri -karttaa tai Color Now 2016 -trendivärejä, sieltä löytyy monen monta, luontoon viittaavaa, ihanaa sävyä.

Vuoden 2016 trendiväri on syvänvihreä Vuono. Sille tekee seuraa toinen kaunis vihreä Basilika, herkkä siniharmaa Sade, heleämpi sininen Sinisipi ja lämmin keltainen Greippi. Vastavärinä hehkuu punainen Granaattiomena ja sitä rauhoittaa vaalea Näsiä. Murretut maanläheiset sävyt, Vulkaniitti, Laasti, Liitu ja Talvi taittavat trendivihreän moneen sisustukseen sopivaksi.

Em. värimallit ja -koodit löydät täältä:
Tikkurilan trendivärit

ja lisää tiukkaa väriasiaa valintojen tueksi täältä:
Tikkurilan opas värien valintaan

Värikkäitä pääsiäispyhiä itse kullekin!

t. makuuhuoneremonttia aloitteleva sisustaja, joka ei osaa päättää, minkä kaikista ihanista väreistä seiniin valitsisi…☺


Tukholman sisustusmessujen satoa

21.2.2016

Jokakeväiset Tukholman huonekalu- ja valaistusmessut tarjosivat taas paljon nähtävää ja ihasteltavaa. Kotoiseen Habitareen verrattuna osastoihin panostetaan naapurissa enemmän, mikä ilahduttaa erityisesti tällaisen vanhan visualistin silmää ☺.

Messujen trendinurkkauksesta löytyi kolmen pohjoismaisen sisustussuunnittelijan näkemys teemasta: ”Nature is back for good” eli luonto on täällä jäädäkseen.

tukholman sisustusmessujen trendinurkkaus

Tanskalaisen Christine Rudolphin neuvotteluhuoneessa korostuivat luonnolliset materiaalit: betoni, kierrätyspuu, nahka ja viherkasvien runsaus. Huoneesta löytyi tilaa niin yhteiselle ideariihelle kuin erillisille palavereille. Mukavan rento ja luonteva tila – viihtyisin.

tukholman sisustusmessut trendinurkkaus

Helsinkiläisen Susanna Venton teehuoneessa näkyi moni nyt pinnalla oleva asia: hempeän punertava ruusukvartsin sävy, tumma patinoitunut harmaa, terrakotta- ja saviastiat, vaalea puunsävy kontrastinaan musta tehosteväri sekä kaiken pelkistäminen, yksinkertaisuus ja leikillisyys. Sisustaminen ei ole ollenkaan niin vakavaa kuin luulisi.

a2-brändi

Leikillisyys ja sisustamisen kepeys määrittelivät myös ruotsalaisen A2-brändin osastoa. Kevyet, värikkäät kaapit ja lipastot, divaanimaiset sohvat, pikkupöydät ja hyllyköt sopivat hyvin kaupunkimaiseen, tiiviiseen asumiseen.

pop-up-keittiö

Toimistoihin ja pieniin asuntoihin suunniteltu pop-up –keittiö Pia oli lähemmin tutustuen aika näppärä systeemi. Kaikki tarvittavat keittiön toiminnot astianpesukonetta myöten kätkeytyivät avattavan kaapiston sisään. Kun keittiötä ei tarvita ja ovet ovat kiinni, paikalla seisoo siisti kaapisto etupinnan taulutelevisioineen.

naver collection

Siroa muotokieltä ja viimeisteltyjä kalusteita löytyi niin ikään tanskalaisen Naver Collectionin osastolta. Vaaleaksi puuksi voidaan lukea myös pähkinä, jonka puunsyyt näkyvät taiten työstettynä erityisen hienosti.

fogia

Tässä ajassa vahvasti elävää designia edustaa ruotsalainen Fogia. Värikkäät metallirunkoiset sohvat ja terazzo -kivipintaiset pöydät edustavat samalla kertaa sekä tuttua ja tunnistettavaa retroa että jotain ihan uutta.

design house stockholm

Design House Stockholmin osastolla jokainen uutuuskaluste tai -tekstiili oli jollain tapaa hauskasti punottu. Joko ilmavan rottinkimaisesti, kuten Wick-tuolin käsinojat tai Air-kaapin etusarjat, tai solmuun asti kieputellen, kuten Knot-tyyny.

artwood

Runsaampaa muotokieltä löytyy Artwoodin mallistoista. Valkoiset ja pellavaiset tekstiilit, mustat antiikkinahkaiset nojatuolit, betonipöydät, patinoitunut puu, rottinki, kromi ja messinki muodostavat viehkolla tavalla kontrastisen, samalla kertaa maskuliinisen ja maalaisromanttisen kokonaisuuden.

rowico

Rowicon kalusteissa on hauskoja yksityiskohtia: niittejä ja heloja tuolien verhoiluissa ja nahkalenksuja laatikoiden vetimissä. Sahraminkeltainen, aurinkoinen väri piristi kaikkien maanläheisten sävyjen, pastellien ja retrovihreiden keskellä.

marksjold valaisimet

Kodin valaisimissa näkyi edelleen pelkistettyjä vintage -lasikupuja, romanttisia kukkakuoseja ja loft-tyylisiä, patinoituneita metallivalaisimia. Metallipinnoista lämmin kupari ja antiikkipronssi ovat pikkuhiljaa jo väistymässä, puhtaiden valkoisten ja kylmien metallien vallatessa alaa. Jollet vielä vaihtanut sisustusesineitäsi kuparisiin, ei hätää, hopea ja kromi ovat pian täällä taas ☺.

cocoon tuoli skipper

Huomiota herättävän linjakas Cocoon-tuoli suojaavine sermeineen muodostaa tehokkaan yksityisyyden linnakkeen kaiken hälyn keskelle. Tuoliin vetäytymällä voi soittaa puhelut rauhassa, plarata tablettia tai kuunnella kännykästä bluetoothin kautta musiikkia. Moni messuvieras viihtyikin pitkään tuolissa istuen.

abstracta

Hyviä akustoivia ratkaisuja, kuten ilmava Airleaf ja seinäpaneeli Scala, sekä runsaasti väriä toimistoympäristöön tarjoaa Abstracta.

offect

Edelleen kivoja akustiikkapuolen ratkaisuja Martelan yhteistyökumppanin Offecctin osastolla: huopapintainen, purjeen muotoinen sermi Wind ja kevyt tilanjakaja Membrane. Puun ympärille rakentuva tiimityöpöytä On Point ja kannettava jakkara Carry On ihastuttivat rentoudellaan.

wästberg

Wästbergin osasto oli ehdokkaana ”Paras osasto” -sarjassa ja sen modernit valaisimet kilpailivat myös ”Paras tuote” -kategoriassa menestyksekkäästi. Messujen parhaaksi uudeksi tuotteeksi arvioitiin Dirk Wingelin muotoilema, epäsuorasti valaiseva w164 Alto -pylväsvalaisin.

foscarini

Messujen parhaan osaston palkinnon vei italialainen valaisinyritys Foscarini. Ferrarinpunainen, tunnelimainen luola oli varmasti näyttävin osastorakennelma, mutta mielestäni itse tuotteet jäivät hieman osaston hehkutuksen ja hämmästelyn varjoon.

Antoisat messut kaiken kaikkiaan, suosittelen.


Sisustusretki Tampereelle

18.1.2016

Vuosi alkaa hyvin, kun avaa uusia ovia – esimerkiksi Tampereella. Kaupunki on aivan ihana sekoitus tämän päivän kaupallista toimeliaisuutta ja wanhoja, tunnelmallisia tehdasmiljöitä, veden virratessa kaupungin keskellä. Ajankohtaisessa Jussi Lahtisen grafiikkanäyttelyssä Tampere näyttäytyy peräti metropolina – no, mikä ettei ☺.

Kuvat: metropolis ja kartta

Parasta kaupungissa on sen historia ja ihmisenkokoinen mittakaava; kävellen pääsee melkein mihin vaan. Netistä löytyy mielenkiintoinen internetportaali: Tammerkosken Kaupunki > http://www.vapriikki.net/tammerkoskenkaupunki/index.php, jonka avulla voi tutustua tarkemmin paikkoihin, joissa kulkee. Yllä oleva karttaotos löytyy kyseisiltä sivuilta myös mobiiliversiona.

Useimmat sisustusliikkeet ryhmittyvät Tammerkosken kahta puolta; Aleksanterinkadun ja Verkarannan ympäristöön sekä Keskustorin ja Laukontorin yhdistävälle Aleksis Kiven kadulle. Kehräsaaren pienet käsityöläisputiikit jäävät ihastuttavana saarekkeena siihen matkan varrelle.

verkaranta

Ihan ensin kannattaa käydä katsomassa, mitä taidokasta Verkarannan käsi- ja taideteollisuuskeskus kätkee punatiilisten seiniensä sisälle. Vanhassa värjäämörakennuksessa on houkutteleva myymälä, viihtyisä näyttelytila sekä kahvio, joissa vierähtääkin hyvä tovi. Sisustajana ihailin eityisesti kauniita, moderneja seinäkudoksia ja ryijyjä – miten hienoja akustiikkaelementtejä ne ovatkaan!

Loppupäivän voikin käyttää kierrellen Tampereen lukuisia kivijalkaputiikkeja, joista löytyy huonekaluja, tapetteja, kankaita ja piensisustusesineitä joka makuun. Tässä muutamia vinkkejä:

Design Boulevard > http://www.designboulevard.fi Hatanpään valtatie 6 / Koskikeskus; innovatiivisia ja ekologisia design-tuotteita sekä eurooppalaisilta että kotimaisilta valmistajilta

Tampereen luontokauppa > http://www.tampereenluontokauppa.fi/ Laukontori 4; koko maan ainoa Suomen Luonnonsuojeluliiton myymälä, kivoja tuotteita hyvään tarkoitukseen

Kantriina > http://www.kantriina.fi/ Laukontori 6; ”se” liike maalaisromantiikan ystäville

Sisustus KatLin > http://www.sisustuskatlin.fi Aleksis Kivenkatu 32; laadukkaat sisustustekstiilit ja ompelupalvelu

DomDom > http://www.domdom.fi/ Aleksis Kivenkatu 30; skandinaavisen tyylin ystävien sisustusverkkokauppa ja -liike

Live With Me > http://www.livewithme.fi Aleksis Kivenkatu 30; liike täynnä hauskaa rustiikkia ja industriaalihenkeä, puukirjaimia, peltikylttejä ja vaikka mitä

Tila&Ihme > http://www.tilaihme.fi Aleksis Kivenkatu 13; kahden rohkean ja idearikkaan kollegan sisustusliike ja suunnittelupalvelu. Nimensä mukainen yritys, joka tekee ihmeitä ☺.

Sisustus ID > http://sisustusid.fi/ Aleksis Kivenkatu 13; pohjoismaisia klassikoita ja uuden muotoilun helmiä

Jossain kiertelyn välissä täytyy myös syödä, muuten ei jaksa. Ehdoton helmi lounaspaikaksi löytyy ihan em. liikkeiden nurkalta, Aleksis Kivenkadun ja Hallituskadun kulmasta. Pikkubistro Kattilan > https://fi-fi.facebook.com/pikkubistrokattila/ sisustuksesta voi olla montaa mieltä, mutta siellä tarjotaan rennolla otteella, erinomaisista raaka-aineista tehtyä, laatuun nähden todella edullista lounasta. Paras lounaskokemus aikoihin, sanoisin.

Katso aiemmin julkaistut artikkelit arkisto-sivulta...